O (ne)zaupnici

18.07.2012 Tole pišem pred glasovanjem o t.i. zlatem pravilu.

Janez Janša ponovno postal mandatar, dobil 51 ...

Janez Janša ponovno postal mandatar, dobil 51 glasov podpore (Photo credit: Šiško)

“Če ne boste glasovali kot jaz hočem, obstaja možnost, da vežem zaupnico na taisto glasovanje.” Kako prozorno.

Ta besedni konstrukt, “obstaja možnost da” je približno tako prepričljiv kot vsa sprenevedanja do sedaj. Če malo naštejemo:

Dvig davkov
25.10.2011 …Predsednik SDS-a je poudaril, da dvig davkov ni pot k rešitvi. Kot pravi, je treba predvsem poiskati rezerve, ki jih ima država pri svojem delovanju. Po njegovih besedah je država s 40 tisoč manj uslužbenci ob svojem nastanku delovala enako dobro kot danes. “Ni rešitev, da damo teh 40 tisoč ljudi na cesto, ampak da se za njih najdejo delovna mesta v gospodarstvu,” je dejal.

9.11.2011 … SDS drugače kot nekatere druge stranke nasprotuje dvigu davkov, razen davkov na luksuz in na špekulacije, na primer pri prometu z zemljišči. …

5.3.2012 Evropski fiskalni pakt namrec določa, da morajo države v svoji zakonodaji zagotoviti avtomatski stabilizator, torej ukrepe, ki v primeru primanjkljaja v naslednjem letu avtomatsko uravnotežijo proračun. To pa je mogoče storiti na dva načina, in sicer s povišanjem davkov ali zmanjšanjem izdatkov, je še rekel predsednik vlade [Janez Janša]. Napovedal je, da bo vladi še v tem mandatu uspelo uravnotežiti proračun.

5.3.2012 …To pa pomeni, je poudaril Janša, da lahko porabimo le toliko, kolikor zberemo. Če izdatki v kakem letu presežejo prihodke, izračunane v skladu z zlatim pravilom, se jih naslednje leto v celoti nadomesti z dvigom davkov, zapoveduje predlog ustavne spremembe….

Javna agencija za knjigo
24.11.2011 …Žiga Turk je govoricam o predlogih za ukinitev agencije navrgel, da je bila ustanovljena v prejšnjem vladnem mandatu in da je strah pred ukinjanjem odvec…

5.3.2012 … Minister Žiga Turk napovedal zmanjšanje števila »šefov, tajnic in fikusov«. JAK in SFC zopet pod okriljem pristojnega ministrstva…

Pokojninska reforma

19.04.2011 Janez Janša: “… Pokojninska reforma ali smrt, pokojninska reforma ali nestabilnost, pokojninska reforma ali ne vem kaj … To je zgolj propaganda.”

25.05.2011 SDS MO Kranj: … Glavni problem Slovenije v tem trenutku ni pokojninska reforma, temveč nizka gospodarska rast, brezposelnost in visoka zadolženost države.

23.11.2011 … Da je Pahorjeva vlada pokojninsko reformo razglasila za najnujnejšo reformo, je po oceni SDS cista demagogija. “Reforma je sicer potrebna, zagotovo pa to ni kratkorocen protikrizni ukrep,”

2.3.2012 … “To pomeni, da rešitev ni samo pokojninska reforma, to je en delcek tega, kar je treba narediti zaradi strukturnega prilagajanja trendom v prihodnosti. Še zdalec pa to ni edina rešitev, kot se je v Sloveniji dolgo prodajalo,”

Varčevanje v javnem sektorju

Pahorjeva plača v letu 2010: 6021 EUR na mesec (bruto)
Janševa plača v letu 2012: 6784 EUR na mesec (bruto)

In potem je tu še obljuba o obisku avstrijskega sodišča v primeru Patria:

27.02.2012 … Je pa Janševa tiskovna predstavnica Mateja Erčulj za avstrijsko tiskovno agencijo APA pojasnila, da bo Janša na Dunaju z veseljem pričal, če bo na sodišče povabljen, pri tem pa se ne bo skliceval na svojo diplomatsko imuniteto, ki jo uživa kot premier. …

14.3.2012 [Janša] “bo z veseljem pričal, če dobi vabilo”.

30.04.2012 Premier Janez Janša se ne namerava udeležiti četrtkove obravnave v zadevi Patria na dunajskem sodišču

3.05.2012 Plagiatorjevo vabilo je bilo založeno in s težkim srcem ne pride. Najprej se sklicuje na diplomatsko imuniteto, malo kasneje na to, da vabila ni dobil (ker je Slovenijo potovalo več kot en mesec. Poslano je bilo 27.03.2012, dobil pa naj bi ga 2.5.2012).

 

In še in še je tega.

Samo popolni naivneži lahko nasedejo plagiatorju, da bo res vezal svojo usodo na voljo opozicije. Sej ni zmešan, plagiator. Konstruktivna nezaupnica bi tako ali tako pomenila, da se mora parlament še enkrat konstituirati s kakim drugim mandatarjem. Kaj pa naj bi počel sedanji “premier””? Kako ironično, da par dni prej začne napletati zgodbice o lobijih iz ozadja. In tudi če bi dobil nezaupnico, poslanci ne bodo izglasovali predčasnih volitev. Virant in Erjavec zato, ker ne bi več prišla v parlament, ostali, ker vlečejo plače in bi jih radi še malo.

To prazno šopirjenje je dolgočasno.

Seveda mi ni treba verjeti na besedo ali pa se strinjati z menoj. Počakajmo do petka in dejstva bodo govorila zase. Moja napoved: O glasovanju o zaupnici ne bo ne duha ne sluha, razen v primeru, kjer bo slovenska “levica” izvedla obrat za 180 stopinj in kar naenkrat začela pleteničiti podobno kot Pahor, češ zlato pravilo pa res rabimo v ustavi (pa pustimo ob strani, da ga Francozi ne bodo pisali v ustavo in ga Angleži sploh ne bodo sprejeli. Pustimo po strani tudi, da je v Nemčiji v ustavni presoji. Pozabimo, da EU ne zahteva vpisa zlatega pravila v ustavo, ampak je dovolj, da je uzakonjeno). No, bomo videli.

 

 20.07.2012 Tole pišem v petek, po roku za glasovanje o zlatem pravilu.

 

Potem ko je štirinajst dni stopnjeval pritisk na koalicijske partnerje in opozicijo, ta teden, v času izredne seje državnega zbora, pa iz dneva v dan bolj očitno izsiljeval z namigovanjem na zaupnico, se je predsednik vlade Janez Janša sinoči nepričakovano dal prepričati. O fiskalnem pravilu, slovenskem državnem holdingu in menda celo zamenjavi vodstva AUKN naj bi poslanci tako glasovali šele jeseni.

 

 19.07.2012 

V zadnjih dneh se je še okrepila možnost, da bo predsednik vlade Janez Janša na sprejem fiskalnega pravila vezal zaupnico vladi. V zvezi s tem je Janša ob prihodu na sestanek dejal: “Vse ob svojem času.”

 

 

Enhanced by Zemanta

[replaced malicious code]

About David Modic (admin)

We'll do this later
This entry was posted in Politika, SLO. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.