Za spremembo inštituta referenduma

Zares

(c) siol.net

Saga se nadaljuje….
Ker gre Marjan na jetra vladajoči eliti, ta zahteva spremembo pravil o tem kdaj in kako je referendum sploh možen. Celoten članek je tule
Za spremembo inštituta referenduma.

David Modic pravi:
Pozdravljeni,
sicer se strinjam z idejo, da je zapravljanje denarja v situacijah, kjer politika poskusa prenesti odgovornost za neprijetne odločitve na ljudstvo, nepotrebno. Tako stališće se mi zdi povsem zdravorazumsko, zato ga ni težko podpreti.

Vsekakor pa to ne reši situacije, kjer politika in politiki nimajo osebne integritete. Referendum ne bi bil potreben skoraj nikoli, če bi ljudje verjeli v to, da politiki dejansko izvajajo njihovo voljo. Če npr. SD zatrdi, da bo upoštevala pravne instance države in jo (tudi) zato volilci volijo, potem njena kredibilnost pade, ko se ob prvi priliki odloči, da npr. izjava finančnega sodišča nima nobene teze. Heh, kako je že rekel plagiator ob neki drugi priliki: “Saj je samo črka na papirju”. Verjetno se marsikdo vpraša ali se lahko zaupa taki vladi in ko ji ne zaupa več, ima občutek, da bo moral soodločati o vsem – “če hočeš kaj narediti dobro, moraš narediti sam”. In takrat hoče referendum, ker ne verjame več, da imajo politiki v mislih njegov interes, čeprav so mu včasih obljubljali, da ga imajo. V tem pogledu je referendum skoraj vedno v bistvu poraz demokratičnega procesa – če bi demokratični proces funkcioniral ne bi bilo potrebe po tem, da se ljudje naknadno vključujejo vanj. Če povem po domače – “Izvolil smo vas, dobro ste plačani, zdej pa dejte še mal delat svoj posel, da lahko jaz delam kaj drugega, kar me bolj zanima. Če moram priti vsake par tednov in malo popravit vaše odločitve ali pa vam jih kar predpisat, potem je škoda stroškov, ki jih imam, ko vzdržujem vaše delovno mesto.”

Resitev torej morda ni oteževanje procesa referenduma ampak to, da ustvarite pogoje, kjer ni potrebe zanj. Tu ne govorim o servilnosti.

Gotov sem, da se vedno najde kdo, ki izrablja različne vzvode, ki so na voljo za izražanje volje ljudstva. Mimogrede, a ne bi bil hec, če bi ta hip razpisali referendum o tem ali premier in posledično koalicija še imata pravico vladati, glede na prelomljene obljube in pomanjkanje sposobnosti kritičnega odločanja pod pritiskom? Mislite, da bi nabrali 40.000 podpisov?

Nazaj k temi, gotov sem, da se vedno najde kdo, ki bo poskušal izsiliti svojo. Rešitve pa vseeno ne vidim v tem, da rešujete primere enega za drugim, kot, da bi počasi lepili obliže na mesto, kjer je imel včasih nekdo roko.

V zadnjih nekaj tednih je koalicija pokazala, da nima moči odločanja. Kar dvakrat zaporedoma se je pustila izsiljevati in verjetno ni treba biti ravno briljanten mislec, da dojameš, da to ni zadnjič. Dokler ne bo potreben kakšen hud pritisk za to, da pokleknete in zanikate lastno integriteto, ne vidim kako bi lahko pomagalo (pri reševanju problema, ki ga koalicija v resnici ima) če spremenite referendumsko zakonodajo.

Po domače rečeno, če preprečite raji, da vas izsiljuje to ne deluje tudi znotraj parlamenta. Ali ne bi bilo morda bolje, da se ne pustite izsiljevati?

LP, D

[replaced malicious code]

About David Modic (admin)

We'll do this later
This entry was posted in SLO, Uncategorized, Zares. Bookmark the permalink.

2 Responses to Za spremembo inštituta referenduma

  1. Mahmod says:

    Ovo je tipičan primer potiličke demagogije o navodnoj brizi za otpuštene radnike i domaćinsko poslovanje imovinom poreskih obveznika. Na osnovu ovakvog funkcionisanja opštinske vlasti u poslednjih nekoliko godina za sebe mogu izvući sledeće naravoučenije: Bolje je sedeti kući nego da se kajem što sam glasao za da bi neko mogao da mi zavlači ruku u džep kad god mu padne napamet i da mi kaže ako se bunim: Što se buniš kad si glasanjem pristao na to . Zato, kao pasivan građanski otpor potilikanstvu i arčenju sredstava poreskih obveznika, predlažem apstinenciju od budućih lokalnih izbora ako na njima ne bude učestvovala neka nova građanska opcija u kojoj neće biti ni jedan od onih koji su do sada bili u opštinskoj vlasti ili na upravljačkim ili izvršnim funkcijama u nekom od javnih preduzeća, bili osuđivani za nepoštovanje zakona, imali više od tri krivičnih prijava, i uz uslov da svoj program i biografije kandidata ponude na uvid javnosti i preko Interneta a ne samo na nekom letku.

    • David Modic says:

      Nije mi posvim jasno dali je to phishing prijevara ili ne, ali i ako je, mislim, da je jedna boljih. Evo, objavio sam ju i pobrisao vas email i wasu web stranicu. Tako sanitizovan post moze ostati tu.

      PS: Stvarno bi htio znati zasto ste ovaj post slali iz Kineske (vidim vas IP)? U drugim slucajevima ljudi zele zaobici veliki kineski zid, a ne uci u njega.

      LP, David.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.